Schoolreisjes worden soberder door stijgende prijzen

Sybrandy’s Speelpark yn Aldemardum© Omrop Fryslân

Met de bus naar een pretpark: al decennialang ziet een schoolreisje er zo uit. Met de continu stijgende prijzen en de veranderingen in de vrijwillige ouderbijdrage, lijkt het erop dat schoolreizen soberder worden.
De leerlingen reizen niet meer met de bus, maar carpoolen en gaan in sommige gevallen zelfs op de fiets. Of er worden andere goedkopere alternatieven bedacht. De reisbestemmingen zijn ook dichter bij huis.
Veenstra Reizen in Buitenpost merkt het ook. De prijzen zijn met 7 tot 10 procent gestegen. “Bij een schoolreis zouden eens 75 leerlingen mee, maar een deel van de ouders kon het niet betalen en uiteindelijk gingen 35 leerlingen mee, dus wilden ze een kleinere bus huren”, zegt Klaas Veenstra.

Probleem al bekend

Stichting Leergeld zag dit anderhalf jaar geleden al aankomen, maar nu met de grote inflatie is het geld nog meer een probleem geworden. “De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage van de ouders aan school. Maar een school kan een leerling waarvoor niet is betaald niet thuislaten. Dus scholen verschralen het aanbod uit angst dat ze zelf de kosten moeten opbrengen”, zegt Jet van Gelder van de Stichting Leergeld.
De stichting vindt het belangrijk dat kinderen mee kunnen op kamp of schoolreis. “Omdat ze op plekken komen waar ze anders niet zouden komen en meedoen is belangrijk. We willen sociale uitsluiting voorkomen.”
Scholen in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel kunnen een beroep doen op de stichting.
Deel dit bericht